Jutta Leerdam

Schaatsen

“Rond m’n elfde schaatste ik mijn eerste wedstrijd. Aanvankelijk reed ik vooral op kracht. Naarmate ik meer ging trainen en technisch beter werd, boekte ik steeds sneller vooruitgang. Op m’n 13de was ik Europees kampioen in mijn leeftijdscategorie.”

“Doorgroeien en naar de wereldtop schaatsen”

In 2016 begon ik mijn seizoen als eerstejaars A-junior zonder verwachting. Al vroeg in het seizoen werd ik Nederlands kampioen Sprint. Verderop in het seizoen werd ik Nederlands kampioen Allround & 1000 meter. Een maand later ben ik wereldkampioen Allround, 1500 meter en Team Pursuit junioren geworden – en dat als eerstejaars A-Junior! Het betekent dat ik in 2017 nog een kans heb op het WK. Ik hoop deze prestaties bij de juniores nog een keer te kunnen evenaren.

Daarna wil ik doorgroeien naar de wereldtop en in 2022 deelnemen aan de Olympische Spelen in Beijing. Ik train 1 tot 2 keer per dag en combineer dit met mijn studie sportmarketing & -management aan de Hogeschool Rotterdam. Vaak kan ik er op school niet bij zijn omdat ik train of wedstrijden rijd. Als ik echt doorgroei, zet ik mijn studie tijdelijk stop om me volledig op het schaatsen te richten.

Op dit moment heb ik hoge materiaal-, reis- en verblijfkosten. Aangezien ik geen tijd heb om te werken, betalen mijn ouders het grootste deel. Eind 2016 kreeg ik van Stichting Jong Talent Westland een bijdrage voor de aankoop van nieuwe ijzers en een nieuwe schaatsschoen. In het begin voelde het onwennig om met volledig nieuw materiaal te rijden, maar na enkele weken ging het heel lekker. En een custom made schaatsschoen is veel effectiever op het ijs. Heel fijn dat ik met dit materiaal de komende seizoenen kan doorgroeien naar de wereldtop.”

Talent aanmelden

Om te kunnen bepalen of een talent in aanmerking komt voor financiële steun, komen we graag met jou in contact. Neem hiervoor telefonisch of via de mail contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.